Tradičná hrachová polievka
28.04.2014 20:12
Suroviny pre 6 osôb:
• 300 g hrachu
• 150 g slaniny
• polievková zeleninová zmes
• biela časť póra, petržlenová vňať
• 1 cibuľa
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 PL masla
• soľ, mleté čierne korenie a majorán
Príprava:
- Hrach preberieme, opláchneme, zalejeme tromi pohármi prevarenej studenej vody a odložíme na celú noc.
- Na ďalší deň si očistíme zeleninu, umyjeme ju, vložíme do hrnca, zalejeme cca 4 hrnčekmi studenej vody a varíme ju 25 minút. Slaninu umyjeme.
- Zvlášť uvaríme hrach, vo vode v ktorej sa nám cez noc močil. Po 30 minútach pridáme k hrachu slaninu, a varíme ešte hodinu.
- Slaninu vyberieme, nakrájame na kocky a opečieme na masle.
- Uvarený hrach rozmixujeme, zeleninu vyberieme z vývaru, mrkvu nakrájame na pásiky a spolu s vývarom a opečenou slaninou pridáme k hrachu.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky, opečieme vo výpeku zo slaniny a vmiešame do polievky.
- Polievku ochutíme majoránom, čiernym korením, cesnak očistíme, rozotrieme so soľou a pridáme do polievky.
- Hrachovú polievku podávame s opečenými chlebovými kockami, posypanú petržlenovou vňaťou