Tradičná hrachová polievka

28.04.2014 20:12

Suroviny pre 6 osôb:
 • 300 g hrachu 
 • 150 g slaniny 
 • polievková zeleninová zmes 
 • biela časť póra, petržlenová vňať 
 • 1 cibuľa 
 • 2 strúčiky cesnaku 
 • 1 PL masla 
 • soľ, mleté čierne korenie a majorán 

Príprava: 

  1. Hrach preberieme, opláchneme, zalejeme tromi pohármi prevarenej studenej vody a odložíme na celú noc.
  2. Na ďalší deň si očistíme zeleninu, umyjeme ju, vložíme do hrnca, zalejeme cca 4 hrnčekmi studenej vody a varíme ju 25 minút. Slaninu umyjeme.
  3. Zvlášť uvaríme hrach, vo vode v ktorej sa nám cez noc močil. Po 30 minútach pridáme k hrachu slaninu, a varíme ešte hodinu.
  4. Slaninu vyberieme, nakrájame na kocky a opečieme na masle.
  5. Uvarený hrach rozmixujeme, zeleninu vyberieme z vývaru, mrkvu nakrájame na pásiky a spolu s vývarom a opečenou slaninou pridáme k hrachu.
  6. Cibuľu očistíme, nakrájame na kocky, opečieme vo výpeku zo slaniny a vmiešame do polievky.
  7. Polievku ochutíme majoránom, čiernym korením, cesnak očistíme, rozotrieme so soľou a pridáme do polievky.
  8. Hrachovú polievku podávame s opečenými chlebovými kockami, posypanú petržlenovou vňaťou

Vytvorte si web zdarma! Webnode